İlaç türleri

İlaç çeşitleri nelerdir, Tıbbi terimi ile ilaçların farmasötik biçimleri nelerdir? 

İlaç olabilecek özellikteki maddelerin hastaya verilebilecek biçimde özel kalıplara sokulmuş hallerine ilaçların farmasötik şekli denir. İlaçlar iki biçimde hazırlanır.

  • Majistral ilaçlar ; Formülü hekim tarafından yazılan ve eczacı tarafından yapılan ilaçlar.
  • Ofisinal ilaçlar ; İlaçların ilaç fabrikalarında hazırlanmış biçimi.

Tablet nedir?
Tabletler bir veya daha çok etken madde yardımcı maddeler (*) ile beraber genellikle toz biçiminde baskı ile veya kaplanarak katı duruma getirilirler. Toz haline getirilmiş ilaçların özel makineler ile yuvarlak disk şekline getirilmesi halidir. Vücuda kontrollü olarak salınan ve uzun süre etkin olan tablet çeşitleri bulunmaktadır. Tabletlerin; Oral yolla (ağız yolu ile) yutulan, dil altı, vajinal ve makattan kullanılan türleri olduğu ve benzeri oral kullanımda mide, barsak ve kalınbarsakta emilebilir. Tabletşer genel olarak dolaşım sistemine girerek etki gösterir.

(*) Tablet yapımında kullanılan yardımcı maddeler ; Sıkılaştırıcılar, akışkanlaştırıcılar, tadlandırıcılar, kaydırıcılar ve pigmentler olarak sayılabilir.

Draje nedir?
Şeker kaplı renkli tablet ilaçlara draje denir. Bir diğer tanım ile tabletin alınımını kolaylaştırmak için şeker ve benzeri tatlandırıcılar ile kaplanmasıdır.

Efervesan tablet nedir?
Esasında tablet halinde hazırlanan ancak suda eritilerek kullanılan ilaçlardır. Efervesan Dahili ve harici olarak kullanılan çeşitleri bulunmaktadır.

Kapsül nedir?
Tadı hoş olmayan sıvı veya toz ilaçların silindirik veveyaha farklı jelatin ve benzeri maddeler ile kaplanmış biçimine kapsül denir. İlaçların içerdiği maddelerin belirli bir bölgeye ulaşana kadar gastrointestinal sisteme karışmaması için veya uygun formülasyon gerekliliği ve benzeri nedenler ile ilaç etken maddesi dolgu maddesi ile beraber değişik maddelerden yapılmış kapsüller içerisinde hastaya verilir.

Pilül nedir?
Toz halindeki ilacın küçük kürecikler halinde hazırlanması formudur.

Kaşe nedir?
Nişasta ile yapılmış iki kapakçığın bir araya gelmesi ve içinde ilaç bulunması şeklidir.

Flakon nedir?
Üstü lastik kaplı küçük steril cam şişe olarak tanımı yapılabilecek flakonlar, genelde içerisinde enjeksiyonluk toz olan küçük şişelerdir. Bu tozlar çözelti içerisinde bozulabileceğinden ampul yerine, flakona konulur. Yanlarında çoğunlukla izotonik enjeksiyon sıvısı bulunan ampul mevcuttur. Ağızdan alınan flakon örneği olarak demir preparatları gösterilebilir.

Ampul nedir?
Ampuller, enjeksiyon için kullanılan ilaçların saklanmasında uygulanır. Genel olarak IM (kas içine) ve IV (damar içine) uygulanır. Ampul ilaçlar Steril ve İzotonik olarak hazırlanırlar.

Krem nedir?
Deriye sürülmek için hazırlanan uygulanan SU BAZLI yarı katı haldeki preparatlardır.

Merhem nedir?
Deriye sürülerek uygulanan YAĞ BAZLI yarı katı preparatlardır.

Bir diğer ifade ile krem ile merhem arasındaki fark, birinin su bazlı diğerinin ise yağ bazlı ilaçlar olmasıdır.

Pomat nedir?
Etkin ilaç maddesinin vazelin ve benzeri maddeler ile hazırlanmış halidir.

Şampuan nedir?
Vizkozitesi (akışkanlığa karşı direnci) olan sıvı preparatlardır.

Toz nedir?
İlaçların etken ve yan maddelerinin fiziksel olarak toz halinde olması durumudur. Tozlar daha çok kapsül ve bazı çözeltilerde kullanılmaktadır.

Paket nedir?
Toz ilacın bir seferlik dozunun özel kağıt ambalajda hazırlanmış şekline paket denir. Paketler ağız yoluyla alınır.

Transdermal nedir?
Deri üstüne yapıştırılan bant demektir. Transdermal Bant ile ilacı deri içerisinde muhafaza eder. İlacı cilde kontrollü olarak salma işine yarar.

İmplant nedir?
Deri altına uygulanan ilaçlardır. Salınımı kontrollü bir biçimde olduğu için tercih edilir. Etkisi uzun süre hatta aylarca sürebilir.

İnhaler nedir?
Genellikle Solunum yolu hastalıklarında kullanılan ve içinde toz bulunan havanın bazen de spreylerin ciğerlere çekilmesi prensibine dayanan ilaçlardır.

Süspansiyon nedir? 
Sıvı içerisinde toz bulunan preparatlardır. Süspansiyon (çözelti) kullanmadan önce çalkalanmalı veya karıştırılmalıdır. Şurup ve Flakon sıkça kullanıldığı ilaç türleridir.

Şurup nedir?
Sıvı halde bulunan ve oral yoldan kullanılan, şişeler içinde bulunan çözelti, emülsiyon veya süspansiyon ilaçlardır.

Tentür nedir?
Etkili ilaç maddesinin alkol ve benzeri eriticiler içinde işlem görmüş biçimidir.

Eliksir nedir?
Etken maddenin alkol, şeker ve tadlandırıcı maddeler ile işlenmiş şekline denir.

Losyon nedir?
Genel olarak saç ve deriye uygulanan sıvı preparatlardır.

Emülsiyon nedir?
Sıvı içerisinde çözünmeyen başka bir sıvının emülgatör yardımıyla homojen dağıtıldığı sistemlerdir.

Damla nedir?
Çoğunlukla çözelti ve emülsiyon formunda göze kulak, ağız ve buruna lokal (bölgesel) uygulanan steril preparatlardır.

Sprey nedir?
Cilt veya ağıza uygulanabilen sıvı ilaçlardır.

Supozituar (Fitil) nedir?
Normal ortamda katı, vücut içinde ise sıvı hale gelebilen ve rektumdan uygulanan ilaç türüdür. Makattan kullanılan yarı katı ilaç formu olup, fitiller anüs veya vajina yolu içine itilerek uygulanır.

Ovül nedir?
Vajinal suppozituar olarak bilinir. Vajinaya uygulanan ısıyla merhem kıvamına dönüşen haricen kullanılan tablet şeklindeki ilaç çeşididir.

Lavman nedir?
Rektal yolla kullanılan özel yapılı sıvı ilaç şeklidir.

Ekstre nedir?
Bitkisel veya hayvansal kökenli ilaç maddesinin alkol ve benzeri uygun bir eritici ile eritilip, daha sonra eritici maddenin uçurulması ile elde edilen ilaç türüdür.

Solüsyon nedir?
Eriyik çözelti şeklindeki ilaç türü demektir.

Son arananlar

2 thoughts on “İlaç türleri

  1. merhaba , babam 86 yaşında 3 yıl önce kısmi inme oldu ve demans hastası oldu. demans bölümünde doktor sadece mexian 10×2 mg. veriyor. 80 yaşından sonra başka vereceğimiz ilaç yok dedi. ayrıca babam tansiyon ilaçları kullanıyor ve diabet li insülin kullanıyor. bende ilave olarak babama bu iki ilaçdan birini doktorumuza hatırlatmak isterim ama bu konuda öncelikle sizden bilgi almak isterim . saygılarımla.”tebokan special” ile “tebokan fort” arasında; “alzheimer” tipi bunama (demans) açısından fayda farkı aynımıdır yoksa iki ilaç arasında bu hastalığa hangisi daha iyi gelir ?

    1. Kenan bey merhaba. Hastayı kontrol ederek tedavi sürecine geçen doktorun yerine geçerek tavsiyede bulunmak tıp etiğine aykırı. En iyi tedavi yöntemini yine hastayı muayene eden doktorun bileceğini hatırlatmak zorundayım. blokan, tebokan ve benzeri ilaçların seçimi hekime aittir. Saygılar.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.