Karbalex Retard 300 mg Tablet

Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? :

Etken maddesi Karbamazepin olan Karbalex Retard 300 mg Tablet, hastalık nöbetlerine (epilepsi nöbeti gibi) ve ağrıya neden olan beyindeki sinir uyarımlarını yavaşlatarak, istem dışı kasılmaları durduran ve önleyen bir preparattır. Tonik-klonik (grand mal) epilepsi (sara)  nöbetlerinin ve kompleks parsiyel nöbetlerin kontrol altına alınması; akut mani ve bipolar bozuklukları önleme ve oluşumlarını azaltma; şeker hastalığının neden olduğu sinir ağrıları; trigemina sinirin (5. kafa siniri) bir veveyaha çok dalında nedeni bilinmeden veya MS hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan ağrılı vakıalarda ve alkolü bırakma (alkol yoksunluk) sendromu vakıalarında uygulanır.

Karbalex Retard 300 mg Tablet Kullananlar için Uyarılar :

  1. Vücut metabolizmanızda ilaçtaki etken maddelere karşı alerji durumu varsa bu ilacı kullanmanız tavsiye edilmez.
  2. Hastalık nöbetlerine (epilepsi nöbeti gibi) ve ağrıya neden olan beyindeki sinir uyarımlarını yavaşlatarak, istem dışı kasılmaları durduran ve önleyen bir preparattır.
  3. Son 14 gün içinde MAO inhibitörü grubuna ait bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmak sakıncalıdır.
  4. İlacın kullanımı vücutta enfeksiyonlarla mücadele eden kan hücrelerinin azalmasına neden olabilir. Bu durum yaralanmalarda daha kolay kanamalara ve  etrafınızdaki hasta veya enfeksiyonlu kişilerden daha kolay hastalık kapmanıza neden olabilir. İlacın kullanımı sırasında kan değerlerinizin çok fazla düşmediğinden emin olabilmek için düzenli aralıklarla kan tahlili yaptırmalısınız.
  5. Şayet trisiklik antidepresanlara aşırı duyarlılık; atriyoventriküler blok; geçmişte yaşanmış kemik iliği depresyonu; geçmişte yaşanmış akut intermittent porfiri öyküsü vakıalarından herhangi biri veya bir kaçı var ise bu ilacı kullanmak sakıncalıdır.
  6. Tedavi süresi esnasında alkol almaktan kaçınmalısınız. Alkol kan seviyelerinde değişikliklere yol açabilir. Ek olarak nöbet geçirme riskini de yükseltebilir.
  7. İlacın hastalığınızı iyileştirdiğinden emin olabilmeniz için düzenli olarak kan tahlilleri yaptırınız.
  8. İlacı kullanırken  kendine zarar verme ile ilgili düşüncelere sahip olma, davranışlarda ve ruh halinde değişiklikler, panik ataklar, uyku sorunları, alıngan, telaşlı, heyecanlı, sarılgan, huzursuz, agresif, ruhsal ve fiziksel olarak kendini hiperaktif hissetme ve benzeri yeni yada daha da artan rahatsızlıklara sahipseniz  derhal hekiminize müracaat etmelisiniz.
  9. İlacı hastalık nöbetleriniz için kullanıyorsanız iyileşme kaydettiğinizi düşünseniz bile ilacın alımına devam ediniz. İlacın alımını durdurursanız hastalık nöbetlerinizde artış görülebilir.
  10. İlacın kullanımı kan şekerinizi düşürebilir. Şayet şeker hastası iseniz, ilacı kullandığınız süre boyunca kan şekerinizi düzenli aralıklarla ölçtürünüz.
  11. Yanınızda acil vakıalar için bu ilacı kullandığınızı belirten kimlik kartı ve bilgilendirme bilekliği taşımalısınız.
  12. Karaciğer hastalığı ve  böbrek hastalığı; kalp hastalığı veya kalp tıkanması; porfiri; lupus; göz tansiyon(glokom), geçmişte yaşanan ruhsal bir hastalık ve benzeri vakıalardan herhangi birine sahipseniz  bu ilacı kullanmadan önce mutlaka hekimi bilgilendirmekte büyük yarar bulunmaktadır. Küçük bir ihmal daha önemli sorunları beraberinde getirebilir., ilacı güvenli bir biçimde kullanabilmeniz için doz ayarlamalarına ve spesifik testlere gereksinim duyabilirsiniz.
  13. İlacın kullanımı doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir ve bu durum gebelikle sonuçlanabilir. İstenmeyen bir  gebeliği önlemek için hormonal olmayan kondom, diyafram, spermisid gibi  doğum kontrol yöntemlerini uygulamalısınız.
  14. Güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına maruz kalmamalısınız. Çünkü bu ilaç güneş ışınlarına karşı sizi daha hassas bir hale getirebilir ve güneş yanıklarına neden olabilir.
  15. Şayet düzenli olarak diğer uyku verici ilaçlardan kullanıyorsanız ( anksiyete ilaçları, depresyon ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları,  alerji ilaçları, uyku ilaçları, ağrı kesiciler, narkotik ağrı kesiciler gibi) bu ilacı kullanmadan önce hekiminize bildirmelisiniz. İlacınızı bu ilaçlarla beraber kullanmak uyku halini daha da artıracaktır.
  16. Düşünce ve reaksiyonlarınızı bozacak yan etkilere sahiptir. Araç veya makine kullanmak ve benzeri zinde ve uyanık olmayı gerektiren etkinliklerde dikkat etmelisiniz.
  17. Gebelik ve emzirme dönemlerinde hekiminize sormadan  kullanmak sakıncalıdır.

Karbalex Retard 300 mg Tablet’in Kullanım şekli ve dozu. Nasıl uygulanır? :

  1. Doktor ilacı nasıl reçete yazdıysa o biçimde kullanmanız gereklidir. Tedavi sürecinde mutlaka hekimin yönergelerine uyulması şart olup, yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar ilaçtan beklenen faydaları farklı yönde etkileyebilir, hastalığın seyrinin olumsuz ilerlemesi sonucunu doğurabilir.
  2. İlacın her dozunu bir bardak dolusu su ile beraber tok karnına almanız gerekir.

 

Yan Etkileri ve Kontr-Endikasyonları :

  1. Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik ve benzeri bir durumda hekimi bilgilendirmekte büyük yarar bulunmaktadır. Küçük bir ihmal daha önemli sorunları beraberinde getirebilir..
  2. Mide bulantısı, kusma, sersemlik hissi, uyku hali, kilo alma, huzursuzluk ve yerinde duramama yaygın görülen yan etkilerdir.

 

Etken Maddesi: Karbamazepin

Ticari-Jenerik ismi:  Karbalex Retard 300 mg Tablet

Karbalex Retard 300 mg Tablet Resmi prospektüsü için ilaç firması sitesinden faydalanmanızı öneririz.


Karbalex Retard 300 mg Tablet Resmi prospektüsü için ilaç firması sitesinden faydalanmanızı öneririz.

Son arananlar

Kategoriler: K
ilaç:
Uyarı ve Çekinceler

ilac.neyeiyigelir.com sitesi, ilaçları farmakoloji bilimi (*) doğrultusunda ve prospektüs içeriğinde halk tarafından anlaşılması güç bilgilerin sadeleştirilmesi neticesinde oluşturulmuş bir ilaç bilgi sistemi olup, ilaç satışı yapmaz.

Sitede bulunan ilaç bilgileri bir doktor veya eczacı görüşü alınmaksızın kullanılamaz. Fiziki muayene ve hastalık teşhisi sonrasında hekim reçete yazmadığı takdirde mutlaka her hangi ilacı kendi başınıza kullanmak sakıncalıdır. Hastane veya Aile hekimleri hastalıklar ve ilaçlar hakkında en sağlıklı bilgileri verebilecek en yetkili kişi ve sağlık kurumlardır.

Rehberde yeni tedavi yöntemleri için son çıkan ilaçlar ve tüm ilaç isimleri listesi bulunmaktadır.

Portalda bulunan bilgiler sebebi ile doğacak herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu değildir. Çünkü hastalığı hakkında internetten muadil ilaç adları öğrenip veya tavsiye alarak bunları kullananlar için hiçbir garantimiz olmadığı ve benzeri bu yöntem hasta için sağlıklı bir çözüm de değildir. Sitemiz resmi olmayıp bu tür vakıalarda sorumsuz olup, mesuliyet tamamen konuğundur kuralı geçerlidir.

Tanımlar

Sağlık literatüründe kullanılan bazı tıbbi terimlerin tanımı:
(*) Farmakoloji (ilaç bilimi); İlaçlar hakkında araştırma yapan, ilaçların iyileştirici (tedavi) ve yan etkileri (Endikasyon - Kontrendikasyon) ile ve kullanım şekillerini konu alan bilim dalıdır.
Preparat nedir? Hazır İlaçtır.
Jenerik, Orijinal, Eşdeğer, Muadil ilaç nedir, aralarındaki farklar nelerdir? Orijinal ilaca eşdeğer ilaç (biyoeşdeğer) demek olup, jenerik ilaçlar orijinal ilaçta içerik olarak kullanılan etken maddeyi aynı miktarda içeren ilaçlardır. Eşdeğer (Muadil) ilaçlar, Orjinal (Jenerik) ilaç ile aynı etken maddeye sahiptir. Her ikisi de güvenli olup, arasında hastalığın iyileştirilmesi açısından ve terapötik yönden farklar bulunmaz.
Orjinal (Jenerik) ilacın üretici firması ile Eşdeğer (Muadil) ilacın üreticisi farklıdır. Muadili üretmek için jenerik ürünün patent süresinin sona ermesi gerekir.
Eşdeğer ilaçlar, orijinal ilaç üreticilerinin yaptıkları ARGE ve klinik araştırmaları tekrar yapmak zorunda olmadıklarından daha ucuz fiyat avantajı ile satılabilirler.
Vademecum nedir? Liste, kılavuz, rehber anlamı taşır.
Etkin madde ne demek? Farmakolojik olarak bir ilacın ana bileşeni demektir.
Film tablet, draje hap, efervesan tablet, şurup, krem, merhem, pomat, kapsül, flakon, ampül, sprey, şampuan, solüsyon ve losyon ve benzeri ilaç şekillerinin özellikleri ve arasındaki farklar için tıklayınız.