DROSETİL 21 Film Kaplı Tablet

Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır? :

DROSETİL Doğum Kontrol Hapı’nın etken maddesi Drospirenon, Etinil estradiol olan DROSETİL 21 Film Kaplı Tablet, gebelik önleyici doğum kontrol ilacı olup, DROSETİL, yumurtalıklardan yumurta atılımını (yumurtlamayı)  önler, rahmin vajinaya açılan boyun kısmındaki salgılamaların değişimine neden olur ve spermlerin rahime ulaşmasını engeller. DROSETİL, gebeliği önleyici olarak kullanılmakla beraber bayanlarda, hormonsal bozukluklara bağlı ödem, akne (sivilce) ve sebore (derinin aşırı yağlanması sonucu kepeklenme, kabuklanma ve pullanmasıyla belirgin deri bozukluğu) rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

DROSETİL 21 Film Kaplı Tablet Kullananlar için Uyarılar :

  1. Etken maddesine-Drospirenon – Etinil estradiol- alerji durumu varsa; bu ilacı kullanmak sakıncalıdır.
  2. Bu ilacın kullanımı ile inme, toplardamarlarda pıhtı veya tıkanıklık oluşumu ile alakalı rahatsızlık riski artışı arasında bir bağlantı olduğu öne sürülmüştür. Ama bu durum nadirdir. Şayet böyle bir riski taşıyorsanız mutlaka ilacın yarar ve zarar ilişkisini karşılaştırınız ve bu konuyu hekiminize danışmakta fayda vardır.
  3. Toplardamarda veya atardamarda pıhtı oluşumu, bir damarda meydana gelen trombüsten ayrılan pıhtının başka bir damarda tıkanmaya yol açması veya beyindeki damarlarla alakalı bir durum şu belirtilerle kendini gösterebilir;  bacaklarda ağrı veya şişme, sol kola doğru ilerleyen veya ilerlemeyen ani şiddetli göğüs ağrıları, ani öksürükler, süresi uzun şiddetli baş ağrıları, ani olarak ortaya çıkan kısmi veya tam görme kaybı oluşumu, cisimleri çift görme, konuşmada bozukluk, şiddetli baş dönmeleri ve vücudun belli bir bölgesinde ortaya çıkan belirli bir hissizlik veya güç kaybı.
  4. İlacın kullanımından doğan bu risk etmenleri, yüksek tansinyon, migren, obezite, sigara kullanımı, kalp kapak hastalığı, kandaki lipoprotein düzeylerinin bozukluğu, bahsedilen risk etmenlerine genetik yatkınlık ve yaş ile artabilir.
  5. Doğum kontrol hapı kullanımıyla karaciğerde iyi huylu veya kötü huylu karaciğer tümörü oluşumu arasında bir bağlantı olabilir. Çünkü doğum kontrol hapı kullanan kadınlar da seyrek olarak iyi huylu karaciğer tümörleri ve çok seyrek olarak kötü huylu karaciğer tümörleri gözlenmiştir.
  6. İlacı kullandıktan sonra hipertansiyon meydana gelirse hekiminize danışmanız önerilir. Doktorunuzun önerisiyle ilacı kullanmayı bırakıp hipertansiyonu tedavi ettirme yoluna gidebilirsiniz.
  7. Şayet karaciğer işlevleriniz bozuk ise, düzelene kadar doğum konrtol haplarını kullanmak sakıncalıdır. Bu duruma sahip olanlar karaciğer fonksiyon testlerinin normale dönmesini beklemelidirler..
  8. Geçmişte kloazma hastalığına sahip olmuş kadınlarda, DROSETİL Doğum Kontrol hapı kullanımı sonrası aynı hastalık belirtileri ortaya çıkabilir.
  9. Doğum konrtol haplarını uzun süreli kullandıysanız tıbbi muayeneden geçmeniz tavsiye edilir.
  10. DROSETİL Doğum kontrol hapını gebelik döneminde kullanmak sakıncalıdır. İlacı kullandığınız dönemde gebelik meydana gelirse ilacın kullanımını durdurunuz.
  11. İlaç araç veya makine kullanımına engel teşkil etmez.
  12. DROSETİL Doğum Kontrol hapı farklı ilaçlarla etkileşime geçebilir. Lütfen kullandığınız ilaçları hekiminize belirtiniz.

DROSETİL Doğum Kontrol Hapı’nın Kullanım şekli ve dozu. Nasıl uygulanır? :

İlacı doktorunuz size nasıl reçete yazdıysa ona tam uyulması şart olup, yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar ilaçtan beklenen faydaları farklı yönde etkileyebilir, hastalığın seyrinin olumsuz ilerlemesi sonucunu doğurabilir. Lütfen hekimin yönergelerini gözardı etmeyiniz.

İlacın paketi üzerinde yazanlara uygun olarak ilacı her gün aynı zamanda yeterli miktarda su ile beraber almanız gerekir. DROSETİL doğum kontrol hapı, adet kanamasının 1. günü alınmaya başlanmalıdır.  21 gün boyunca her gün 1 tablet alınır. 1. kutu bittikten sonra 7 gün ara verilir. DROSETİL, tablet almadığınız 7 günlük arada gebeliğe karşı koruyucu etkisini gösterir. 7 gün aradan sonra 2. kutuya başlanır. Her bir sonraki pakete 7 günlük bir süre boyunca tablet almadığınız dönemi takiben geçiniz . Şayet farklı bir doğum konrtol ilacından DROSETİL Doğum Konrtol Hapı’na geçiyorsanız önceki doğum kontrol tabletini aldığınız günü izleyen gün DROSETİL Doğum Kontrol hapını almanız gerekir.

Şayet doz alımı konusunda 12 saatten daha az bir gecikme olursa ilacın gebelik önlemedeki etkisi azalmaz. Ancak 12 saatten daha uzun bir sürelik gecikmede bu etki azalabilir.

DROSETİL Doğum Konrtol Hapı’nın Olası Yan Etkileri:

Etken maddesine alerjiye bağlı kurdeşen, nefes almada güçlük ve vücudun çeşitli bölgelerinde şişlik – yüz, dudak, boğaz, dil- meydana gelirse ilacın kullanımını kesiniz ve acil yardım almanız gerekir.

İlacın daha hafif yan etkileri şunlardır; kilo alımı, baş ağrısı, memelerde hassasiyetin artması, ağrı ve büyüme, depresif ruh hali, karın ağrısı, mide bulantısı.

Her ne bunlar ilacın hafif yan etkileri olarak belirtilmişse de bu vakıalar meydana geldiğinde doktor ile iletişim kurunuz.

İlacın yukarıda belirtilmemiş daha farklı yan etkileri olabilir.

 

Etken Maddesi: Drospirenon, Etinil estradiol
Ticari-Jenerik ismi: DROSETİL 21 Film Kaplı Tablet

Son arananlar

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.